Col·lecció

250 anys de Circ a través d’un arxiu de referència

La fundació custodia una de les majors col·leccions de circ al món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història de circ: gravats, vestuari, cartells, fotografies, segells, postals, material d’artistes, autògrafs, llibres, programes, porcellana, escultures…

 Entre els tresors de la col·lecció en destaca el circ miniatura més gran del món (una maqueta a escala del gran circ alemany Gleich), l’arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia de tema de circ, tres-cents gravats antics, la biblioteca de més de quatre mil títols, els vestits d’artistes cèlebres, l’arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets de fotògrafs de renom com Álvaro Villar, Josep Vinyes o Alberto Oller.

El circ miniatura més gran del món
L’enginyer holandès V. Herwerden va dedicar 40 anys de la seva vida a materialitzar el gegantí circ alemany Gleich (1924-1937), que visità Barcelona el 1929, construint una fidel maqueta a escala 1:25. Adquirida per la fundació el 2015, la maqueta mostra el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX: 420 personatges, 270 animals, 170 vehicles, tot disposat sobre un espai de 50 metres quadrats que en fan avui la major maqueta de circ al món.

Filatèlia circense
L’arxiu de segells de la fundació està considerat avui com la major col·lecció filatèlica de temàtica circense del món: més de 900 segells procedents de 115 països. Al costat de segells genèrics amb diverses escenes circenses hi  figuren els de quadres que pintors il·lustres van dedicar al circ (Picasso, Chéret, Rouault o Lautrec), els de vistes de circs estables (Nikulin de Moscou, Ulan Bator, Ereván, Pyongyang, Astaná o Dusambé) o els d’artistes de circ de renom.

Les col·leccions fotogràfiques
La fundació conserva els arxius complets de tres grans fotògrafs: Josep Vinyes i Sabatés (1904-1995), Alberto Oller Garriga (1923-2014) i Álvaro Castellano Villar” (1937), el fotògraf oficial de l’antic Teatro Circo Price de Madrid. Es tracta de tres conjunts que sumen més de 40.000 negatius datats entre 1940 i 1970. Una selecció d’un centenar d’imatges de cadascun fou lobjecte de les tres publicacions de la col·lecció “FotoCirco” editada per la fundació.

Els vestits de carablanca
Al costat dels vestits dartistes cèlebres com la trapezista Miss Mara, el malabarista Pepito Álvarez, el pallasso Ramper o les ensinistradores Mary Chipperfields o Paulina Schumann; en la secció de vestuari destaca la sèrie de 27 vestits per a pallasso enfarinat elaborats per la històrica sastreria d’alta costura per a lespectacle Maison Vicaire de París. Es tracta d’autèntiques joies brodades entre 1950 i 1980 que usaren destacats carablanques internacionals.

Porcellana francesa del s. XIX
Al primer quart del segle XIX el circ estava especialment de moda a París gràcies a les produccions eqüestres de la família Franconi. Laristocràcia que assistia als seus espectacles retrobava a les seves llars les escenes circenses impreses en vaixelles de factories de prestigi com la de Creil et Montereau. Els plats que conserva la fundació il·lustren grans artistes de l’època com l’amazona Léjears, el pallasso Auriol, l’elefant Baba o el cèrvol Coco.