Agence

L’encant d’un paratge medieval únic

Passejar pel nucli antic de Besalú és fer automàticament un viatge a l’Edat Mitjana. El traçat actual de la vila possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l’edat mitjana amb l’existència d’importants edificis: l’església del Monestir de Sant Pere, l’antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç o la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. El call té com a principal parada la mikvé, una de les escasses restes de banys rituals jueus i una de les millors vistes del riu Fluvià.

Però sens dubte, el símbol de la ciutat és el Pont Vell de Besalú: una construcció que destaca tant per les dimensions com per l’aparença en forma d’angle recte sobre el riu. El document més antic on apareix referenciat és de 1075, data probable de la seva construcció original. Però les inundacions, riuades i necessitats defensives de la ciutat van fer necessària la seva reconstrucció al segle XIV, que es va mantenir dempeus fins a la Guerra Civil. La imatge del pont actual és una reconstrucció de principis dels anys 60.

La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya. Per aquest fet, el municipi rep cada any centenars de milers de visitants nacionals i internacionals que en descobreixen els seus encants.