Édifice

El Monestir de Sant Pere: una abadia amb molta història

El monestir de Sant Pere va ser fundat l’any 977 i es va posar sota el patrocini de la Santa Seu i per tant va gaudir de certs privilegis, com custodiar les relíquies dels màrtirs Sant Prim i Sant Felicià. L’any 1003 es va consagrar l’església. Quan el comtat va passar a dependre de Barcelona, el monestir va viure el seu moment de màxima esplendor, ja que en absència del comte, l’abat era la personalitat amb més autoritat a la vila.

Al gener de 1798 Melcior de Rocabruna va ser presentat pel Reial Patronat per a abat de Sant Pere de Besalú (Girona), d’on va prendre possessió el 15 d’octubre del mateix any. Després de la Francesada, que havia destruït bona part del monestir, el 1814 Rocabruna va traslladar solemnement a Besalú les relíquies que s’havien salvat amagades al monestir de Sant Llorenç del Mont. A més, va reconstruir el monestir arrasat per les tropes franceses, excepte l’església i la casa de l’abat, amb les rendes de deu anys del priorat del Sant Sepulcre de Palera (Girona), del qual va prendre possessió el 6 de desembre de 1816. La comunitat però havia quedat reduïda a l’abat, sis monjos i dos novicis.

Després de la desamortització l’edifici dels claustres fou comprat per Esteve Corominas que el converteix en una fàbrica tèxtil abans que els darrers propietaris, la família Masó-Bové, converteixin ledifici en casa de colònies per a escoles de tot Catalunya entre 1979 i 1993.

Edifici Micromundi. Benvinguda, oficines i arxiu

Es tracta d’una edificació d’estil racionalista, de gran interès arquitectònic, conegut com Cal Coro. Ocupa lespai on antigament estava la Casa de lAbat del Monestir de Sant Pere que, al seu temps, havia substituït la del camarer del convent benedictí. A mitjans del segle XX, en unió amb l’edifici dels claustres, fou la seu de la fàbrica tèxtil que confeccionava els “Calcetines Pullmande lempresa Fills dEsteve Corominas. Fa deu anys el col·leccionista i joier gironí Lluís Carreras hi va instal·lar Micromundi, un peculiar museu de miniatures i microminiatures que cada any atrau més de 30.000 visitants.

Avui l’edifici presenta tres plantes en forma de L de 370 m2 cadascuna: la planta baixa acull l’exposició, el primer pis és vivenda i el segon s’usa de magatzem. Corona l’immoble una terrassa amb excepcionals vistes a la plaça de Sant Pere, al pont romànic sobre el Fluvià i a hortes fora muralla.

edifici_13

Edifici Claustres. Les sales d’exposició

Es tracta de l’edifici de lantic convent benedictí de Sant Pere: té el seu origen a començament del segle XVIII i va ser reconstruït pels monjos després de la Guerra de la Independència. Constava de cinc cases independents d’àmplies cambres amb voltes, comunicades interiorment per una escala. L’edifici, de 600 metres quadrats per planta, està format per un volum únic, rectangular, amb nombroses obertures distribuïdes regularment i alineades verticalment.

L’edifici, que s’alça al damunt de lantiga muralla, consta de tres plantes al damunt del soterrani abovedat i inclou dues terrasses: l’antic hort del convent i el mirador al damunt de l’antic molí. En desús des de fa més de dos dècades, després de convent fou fàbrica tèxtil i, més tard, va servir de casa de colònies vinculada a una escola privada de Badalona.